Пет професионални умения, които са ти необходими, за да спечелиш един работодател

Таня Петрова, Technical Recruitment Manager
28/5/2024

В един конкурентен свят, уменията са най-важният фактор, който може да ви помогне да се отличите от другите и да получите работата, за която мечтаете или да израснете кариерно и да получите желаното повишение.

Благодарение на дългогодишния ми опит в подбора на кадри, имам възможност да се срещам с много хора, да наблюдавам реакциите им и да оценявам и напасвам качествата им спрямо културата на различни организации. В следващите редове, ще споделя с вас ТОП 5 професионални умения, които правят изключително впечатление и са необходими, независимо от професията и сектора, в които сте се ориентирали:

  1. Комуникация

Комуникацията е ключът към всяко начинание. Това е може би най-важното умение и в работата, и в живота. Първото, което забелязват работодателите е начинът, по който общувате. Стилът ви на комуникация дава представа за вашата увереност и желание за развитие. Много е важно да знаете какви са вашите цели и да можете да ги обясните ясно. Също така, да умеете да слушате активно и да задавате достатъчно и смислени въпроси.

Ефективната, отворена и ясна комуникация може да ви помогне да постигнете целите си по-бързо. Развивайки това умение в правилната посока, със сигурност ще повишите производителността и ефективността на работата си.

  1. Приспособимост

Независимо от това каква е вашата работа или колко дълго я изпълнявате, приспособимостта е изключително важно умение. Ако последните години ни научиха нещо, това е необходимостта да бъдем гъвкави и да се адаптираме към променящите се обстоятелства. Развиването на това умение ви прави много по-устойчиви. Важно е да можете запазвате спокойствие и да се справяте с различи ситуации по ефективен начин. Започнете с нещо много просто – старайте се да извличате позитивите и уроците от всяка ситуация. Така всеки следващ път ще бъдете все по-добри и все по-рядко нещо ще ви изненадва или изважда от контрол.

  1. Инициативност

Да проявявате инициатива, ангажираност и мотивация отразява вашата жажда за растеж, интерес към работата и позитивен подход към целите. Най-лесно е просто да чакате да ви се даде задача и да се опитате да я изпълните. Съвсем друго впечатление прави обаче, ако сами предлагате идеи, решения и търсите нови начини за развитие и израстване. Самоинициативността и положените усилия за идеи "out of the box", винаги се оценяват положително и такъв тип хора се създават впечатление, че имат силно желание за растеж и успех.

  1. Управление на времето и приоритизиране на задачи

Времето е най-ценният актив за всички нас – и в живота, и в работата. За да извлечете максимума и от двете, е изключително необходимо да умеете да управлявате времето си ефективно. Това не само ще подобри ежедневието ви, но и ще повиши вашата продуктивност във всяко начинание. Направете си график, по дни и часове. Поставете си ясни и реалистични цели и срокове. Не чакайте последния момент, за да изпълните конкретна задача. Опитвайте се да я изпълните дори по-рано, за да имате време да я прегледате и проверите. Това минимизира шанса за грешки и прави изключително добро впечатление. Също така създава още по-голямо доверие към вас. Ако пък отивате на интервю за работа или работна среща, опитайте се да сте там няколко минути по-рано, а не да бързате и да стигнете в последния момент и по този начин да си докарате допълнително стрес. Анализирането, организирането и определянето на приоритетите по време на работния процес са умения, които определят качеството на работата ви. Обърнете им внимание, ако искате да сте успешни.

  1. Екипна работа

Без значение от професията и сектора ви, винаги се налага даработите и с други колеги. Екипната работа е съвместно усилие на всички членовеза постигане на обща цел. Именно разбирането и помагащата среда в екипа извличамаксимума от всеки и води до по-ефективна производителност. Опитайте се данамерите общи теми и занимания с колегите си. Добрите взаимоотношения помеждуви са ключа към създаване на повече доверие и удовлетвореност от работата.