Как да постигнете успешно кариерно развитие: Полезни съвети за постигане на професионални цели

Мария Микова
11/6/2024
Кариерното развитие е непрекъснат процес, изискващ ангажираност, стратегии и постоянно учене. За да постигнете професионалните си цели може да следвате тези шест ключови съвета, които ще ви помогнат да изградите успешна кариера.
  1. Определете целите си и направете план

Първата и най-важна стъпка е поставянето на ясни цели. Те от своя страна могат да бъдат както краткосрочни, така и дългосрочни. Като към краткосрочните спадат тези, които можем да осъществим в близкото бъдеще – започване на допълнителен курс /езиков, програмен и тн./, доколкото дългосрочните се отнасят до придобиване на определен опит и умения впоследствие. След като сме поставили целите е хубаво и да ги разпишем в ясен план.

В случай, че нямаме трудов опит до момента, първата ни цел би била да преценим в какво сме добри, какво ни харесва да правим и да потърсим работа, която се доближава максимално до това. Ако все пак ви е трудно и интересите ви са разнородни, ние от HRS Bulgaria ще се радваме да ви съдействаме с кариерна консултация и изготвяне на автобиография напълно безплатно!

  1. Инвестирайте в образование и умения

Мит е, че образованието и допълнителните обучения са безполезни и безсмислени в днешно време. Точно обратното! Един от ключовите аспекти е развитието на успешната кариера е придобиването на допълнителни умения. Самият факт, че инвестирате в себе си и своето развитие говори за вашата проактивност и желание да бъдете вашата най-добра версия.

Стремете се към постоянно усъвършенстване на вашите умения и компетенции. Посещавайте обучения, семинари и курсове, свързани с избрания от вас сектор. Следете последните тенденции и иновации и се старайте да ги използвате.

  1. Развивайте личностните си качества

Освен професионалните умения, личностните качества също играят важна роля в кариерното развитие.

Лидерство, комуникационни умения, емоционална интелигентност и умение за работа в екип са само част от качествата, които могат да ви помогнат да се отличите. Работата върху тези качества може да включва участие в специализирани обучения, както и целенасочено търсене на възможности за практикуването им в професионален план.

  1. Бъдете проактивни

Проактивността е ключов фактор за кариерното развитие! Вместо да чакате възможностите да дойдат при вас, трябва активно да ги търсите. Това включва редовно преглеждане на обяви за работа, подаване на кандидатури, дори когато няма обявени позиции, които ви интересуват и свързване с потенциални работодатели или партньори.

Например, когато някоя компания грабне окото ви, но не виждате позиция, която да пасва на вашия опит и умения можете проактивно да се свържете с техния HR или ако нямат такъв да изпратите вашата автобиография до тях, представяйки себе си, интереса и мотивацията ви.

*Малка подсказка от мен : Бъдете максимално конкретни и избягвайте клишета! Напишете защо искате да работите точно за тях, с какво са ви грабнали и тн.

Пример: Искам да работя за компания Х, защото вече 3 поредни години печелите приз за най-добър работодател/ забелязах, че често участвате в благотворителни инициативи /- може дори да споменете някоя, която ви е грабнала и е близка до вашите интереси.

Колкото повече конкретика, толкова по-добре. Избягвайте често срещани изкази от типа „искам да работя за вас, защото сте голяма международна компания“ – нека бъдем честни, в днешно време повечето компании са точно такива и това би го казал буквално всеки кандидат. За да се отличите трябва да бъдете различни. ;)

  1. Развивайте професионалната си мрежа

Изграждането на професионална мрежа е от съществено значение.

Важно е да посещавате професионални събития, да се включвате в асоциации и да използвате социалните мрежи като LinkedIn /ако все още нямате – е време да го направите/ за поддържане и разширяване на вашите професионални контакти. Сигурно ще се потретя за проактивността, но има защо! Бъдете проактивни в създаването и поддържането на тези контакти, като редовно общувате с тях и предлагате помощ или сътрудничество. Следете хората от вашия бранш, коментирайте техни публикации, за да бъдете все по-забележими.

Участвайте в събития, семинари и конференции, където ще се срещнете с много и разнообразни хора, с които да обменяте опит.

  1. Поддържайте баланс между работа и личен живот

И последно, но не на последно място по важност – баланса.

Кариерното развитие е важно, но не забравяйте и за личния си живот. Поддържайте баланс и се грижете за себе си, за да бъдете ефективни и дългосрочно успешни. Намерете вашият начин за почивка – и умствена и физическа. Иначе рискувате да прегреете и бързо да заличите труда и успехите, за които сте се борили.

Това беше и последният съвет, който исках да споделя с вас. Благодаря, че отделихте от времето си, за да прочетете статията.

Не забравяйте, че успехът изисква време, ангажираност и постоянство! Успех ☺